Welke motorrijbewijs

Welke Motorrijbewijs?

Een goede rijopleiding is de basis voor jouw veilige toekomst op de weg. Alleen een gedegen opleiding kan ervoor zorgen dat je optimaal zal gaan genieten van de plezierige kanten van het motorrijden. Het is belangrijk om te weten welke motorrijbewijs voor jou geschikt is.

Het motor examen is opgesplitst in twee praktijkexamens:

  • Voertuig beheersing (AVB): examen gericht op de uitvoering van een aantal bijzondere verrichtingen gebaseerd op vaardigheid met de motorfiets.
  • Verkeersdeelneming (AVD): een examen gericht op deelname in het verkeer op een veilige en soepele manier volgens de geldende regels.

 

Motor examen, welke motorrijbewijs

 

Vanaf januari 2013 zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen ontstaan: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor en je leeftijd.

  • A1 is voor de lichtste motor. Vanaf 18 jaar mag u hiervoor examen doen (vanaf 17 jaar praktijkles en theorie examen). U moet dan zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit een onderdeel voertuigbeheersing en een onderdeel verkeersdeelneming.
  • A2 is voor de middelzware motor.
  • A is voor de zware motor.

A2 en A rechtstreeks

  • Je kunt rechtstreeks je rijbewijs halen voor A2 en A. Voor A2 moet je dan minimaal 20 jaar zijn, voor A minimaal 24 jaar. Voor beide categorieën moet je dan een theorie-examen en hetpraktijkexamen doen.Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Je moet dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen.

Theorie examen

Ben je in het bezit van een autorijbewijs dan is het theoriecertificaat pas nodig als je opgaat voor het examen verkeersdeelneming. Ben je niet in het bezit van een autorijbewijs dan moet je voordat je met de rij opleiding begint een theoriecertificaat halen.

Benodigdheden

Tijdens de motorrijles kun je een motorjas, motorbroek, helm en handschoenen lenen maar je mag natuurlijk ook je eigen spullen meenemen. Je moet zelf wel voor stevige hoge schoenen of motorlaarzen zorgen die de enkel voldoende beschermen.

Bel nu